Zgodovina fička‎ > ‎

Fiat 600 Lucciola ( Francis Lomardi)No nekaj besed o tem vozilu.... že nekaj časa po internetu pregledujem tuje strani, da bi našel kaj podatkov ampak je vse bolj skopo niti neke prave slike ne najdeš res zelo limitirana izvedba Fiata 600.


Zgodba Francis Lombardi je zanimiva. Boril se je za Italijo v prvi svetovni vojni je bil pilot v italinskem letalstvu. Leta 1938 je začel svojo letalsko družbo imenovano AVIA (Azionari Vercellese Industrie Aeronautiche). Po drugi svetovni vojni se je obrnil k izgradnji lesene različice karavana Fiat 1100.

Njegov prvi Fiat 600 temelji na modelu Lucciola (Firefly če prevedemo), ki ga je predstavil leta 1956. Temeljil je na osnovi standardnega 600 modela vendar je bil izboljšan.Njegovo zadnje steklo je bilo večje kot pri standarnem 600 ter bil je na voljo z barvo v dveh odtenkih. Pojavila se je tudi zelo zanimiva convertible verzija oz. kabriolet ki je bil izdelana v zelo mali seriji.

Leta 1958 je predstavil novo Lucciola to je bil eleganten štirivratni Fiat 600 z odpiranjem zadnjih vrat nazaj in brez B stebričkov. Sprednji sedeži so bili iz celega kot klop  kateri so dali občutek da se boš vsedel v razkošno limuzino. Lucciola je bil z svojo mrežasto masko in ostalim kromom daleč najbolj okrašen avto.

Leta 1963 je Lucciolo nadgradil z 767ccm motorjem od modela 600D. Konceptno vozilo je bilo izdelano vendar nikoli ni videlo luči proizvodnje. Izdelanih je bilo samo nekaj takšnih vozil  točnega podatka o številu ni.

endar je bil dovolj uspešen, da je Lombardi v nadaljevanju spremenil veliko drugih Fiatov ( 850, 500, 127....) +, VW itd... gradil je pick-up, limuzine, kabriolete, coupe itd..
Nekaj slik še živih Lucciol!!!

Comments